ΜΑΙΟΣ 2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κύρωση Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, κατά τη Συνεδρίαση του, της 25/4/2018, συζήτησε την πρόσφατη θετική εξέλιξη με την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Νόμου 4531/2018 – ΦΕΚ 62/Α/5-4-2018, με την οποία κυρώνεται η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης) για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, και με την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος.
Η Σύμβαση υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, άνοιξε για υπογραφή στις 11/05/2011. Η Ελλάδα την υπέγραψε από την πρώτη μέρα. Η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ την 01/08/2014.
Γι αυτό καλωσορίζουμε θερμά την κύρωση της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα τη συλλογική, μαχητική κινητοποίηση και την αποτελεσματική δράση του ελληνικού γυναικείου κινήματος, καθ όλη τη διάρκεια διαβούλευσης με την κυβέρνηση και τους κομματικούς φορείς, μέχρι την κατάθεση της από την κυβέρνηση στις 6 Μαρτίου και την ψήφιση της.
Η Διοίκηση του ΠΣΓ εκφράζει την ομόθυμη ικανοποίηση του Συνδέσμου για την κύρωση της Σύμβασης αυτής του ΣτΕ, που αποτελεί την πιο εξελιγμένη και εκτεταμένη διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Αναγνωρίζοντας τη δομική φύση της βίας κατά των γυναικών, που συνιστά εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων ισχύος μεταξύ των γυναικών και των ανδρών και το γεγονός ότι η υλοποίηση της de jure και de facto ισότητας αποτελεί βασικό στοιχείο για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί την ισχυρή, πολύπλευρη και ολοκληρωμένη νομοθετική εξέλιξη, ως αφετηρία μιας νέας, ενισχυμένης βάσης, με πλήθος κατάλληλων εργαλείων και ρυθμίσεων, για την αποτελεσματική, ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου σε όλα τα στάδια: πρόληψη, καταστολή, δίωξη δραστών, αρωγή, διαδικασία σταδιακής εξάλειψης του. Ειδικότερα οι ρυθμίσεις που εισάγονται στο νέο νόμο περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
- την ενίσχυση της ποινικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών (ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, «εγκλήματα τιμής»)
- καταργείται η μη άσκηση ποινικής δίωξης εάν μεταξύ του υπαιτίου αποπλάνησης ανηλίκου και του θύματος τελέστηκε γάμος
- προωθείται η ευχερέστερη πρόσβαση των θυμάτων στην αποζημίωση που προβλέπει ο νόμος και τροποποιείται ο νόμος περί όπλων, ώστε να μην χορηγούνται άδειες σε όσους διώκονται ποινικά ή έχουν καταδικασθεί για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας
- προστατεύονται από την επιστροφή οι αλλοδαποί που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Το νομοθετικό και λειτουργικό μας απόθεμα για την αντιμετώπισης της έμφυλης βίας εμπλουτίζεται έτσι με τον πιο δραστικό τρόπο.
Ένα απόθεμα που η ελληνική πολιτεία διαθέτει πλέον διαχρονικά, ως αποτέλεσμα υιοθέτησης διεθνών συμβάσεων, προγραμμάτων, δράσεων, αγώνων των γυναικών σε συνδυασμό με έκφραση πολιτικής βούλησης και νομοθετικών πρωτοβουλιών.
Σημειώνουμε ενδεικτικά τη Σύμβαση για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (1961), τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων ( 2005), τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, την αυξανόμενη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θέτει σημαντικά πρότυπα στον τομέα της βίας κατά των γυναικών και κυρίως τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των μορφών Διακρίσεων κατά των γυναικών (“CEDAW”, 1979).
Σε εφαρμογή των ανωτέρω στην Ελλάδα υλοποιήσαμε, με πόρους της ΕΕ, το πρόγραμμα ΔΑΦΝΗ (1990,ς) με την επιμόρφωση κρατικών λειτουργών
και αστυνομικών, δημιουργήσαμε, στο πλαίσιο της ΓΓΡΙΦ, δίκτυα ξενώνων και κέντρων συμβουλευτικής κακοποιημένων γυναικών, που συνεχώς διευρύνονται στην ΤΑ, γραμμές SOS, το Παρατηρητήριο κατά της Βίας σε συνεργασία με το Λόμπυ γυναικών (ελλην. προεδρία 2003), τη Νομοθεσία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας με πρωτοπόρες ρυθμίσεις
( Ν.3500/2006), πανελλαδικές καμπάνιες ( ΣΠΑΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ, 2000), έρευνες κλπ.
Ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών ενσωματώνει στον πυρήνα της ταυτότητας του τη διακομματική και συναινετική δράση μας για τη φεμινιστική οπτική της πολιτικής, κυρίως στα κέντρα αποφάσεων, ανεξάρτητα από ιδιαίτερες και διαφορετικές απόψεις. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να αξιολογούμε θετικά και την πρόσφατη πολιτική πρωτοβουλία, που ένωσε και εξέφρασε αιτήματα και διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος, δίδοντας τη δυνατότητα να προχωρήσει και η χώρα μας στην επικύρωση αυτού του ιδιαιτέρα σημαντικού διεθνούς συμφώνου.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με επιμονή και πνεύμα αλληλεγγύης για τις μεγάλες τομές που απαιτούνται στη χώρα μας, για την ευρωπαϊκή, δημοκρατική προοπτική και ευημερία, στο πλαίσιο της ισότητας και τη κοινωνικής δικαιοσύνης.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Η Πρόεδρος Ζέττα Μ. Μακρή |
Η Γενική Γραμματέας Έφη Μπέκου |
I really lucky to find this site on bing, just what I was looking for 😀 as well saved to bookmarks.